top of page

ענפי המושב

טרם בנית ההרחבה, כאשר היו יותר שטחים מחברי מושב, הישוב הקטן והנסתר היה לחממת עסקים פורחת!

בית אריזה "האורז" שארז פרי מתנובת המושב ו-"משתלות דרור" שהחזיקה 20 דונם של משתלות הדרים, חברת "דרור בעלי-חיים", המאחדת את הרפת והלול עוד זכורים לותיקים מילדות ועבודה. השרידים נראים בטיולים במושב, וגם הצרכניה - כיום חנות, מפעל הרהיטים "דרור", לימים רווירה וסופר קיד 1 שכעת במקומם מרכז עסקים ומתחם חנויות קטן, מפעל הפלסטיק "דרור פלסט" לנרתיקי משקפים והמגדל שתחתיו היתה הנגריה, "דשא קל" חברה לגידול דשא מוכן ועוד.

בעתיד - ראיונות עם חברים שעבדו בענפים השונים יתווספו לאתר. פנו אליי אם תרצו לספר.

נגריה
מסגריה
ענף ההדרים
johnny-automatic-chicken-1.png
Rose1.png
Gerald-G-Cow-without-barn.png
ענפים שונים
נרתיקים
מוסך טרקטורים
ירקות ובוטנים
דבש
ריהוט
Image by Dan Cristian Pădureț

הרפת

יהודה וינשטיין, שהיה מנהל רפת בני דרור 26 שנה, מספר: "זו היתה רפת קיבוצית לכל דבר ומבחינת עבודה הרפת נוהלה כרפת קיבוצית. צריך לזכור כי בזמנו המושב השיתופי התנהל כקיבוץ חוץ מלינה וארוחות וגם התגמול האישי היה שונה, משכורת אחידה לכל בני המשק. ברפת של אז היה מכון חליבה עם 6 עמדות, חולב אחד, 160 חולבות, 2 חליבות שכל חליבה כחמש שעות, עולם אחר והיה צריך להיות בעל מוטיבציה גבוהה לעבוד ברפת"

בסביבות שנת ה 80 התחילו לדבר על השתתפות המדינה בשינוי פני הרפת. למדינה היו שתי מטרות: האחת היא טיפול בטיב החלב והשניה - העברת הרפת לסטנדרטים גבוהים יותר בכל התחומים.

ברגע שהחלה הרפורמה בענף בשנת 98 הענף בעצם התחיל לשנות את פניו. עד סוף שנות ה-90 היה איחוד רפתות בסקטור הקיבוצי בעיקר. השתתפות המדינה היתה עד לגובה של 50 אחוז בגובה ההשקעות בענף, כולל איכות הסביבה שלמעשה היווה את אחד הגורמים העיקרים שדחף את הפיתוח וההשקעות ולמעשה הוא הכתיב את הקו.

הירידה המתמדת ברווחיות הענף מביאה לא מעט משקים למחשבות על סגירת רפתות. הקיבוצים והמושבים  ובניהם בני דרור הגיעו למסקנה שציונות והכרת הענף אינה מספיק. עבור עתיד המשק - הרפת לא משתלמת כלכלית.

"ברפת אפשר היה לקבל חלב אמיתי, ולא חלב מהול במים, כפי שהיה בעיר", מספרת אורנה נריה יוגב.

"כמעט כל חָברה במושב הכינה בבית לֶבֶּניה (האשל של ימנו) או גבינה בשקית בד, שנתלתה על מוט שבלט מחלון המטבח.

באמצע שנות החמישים  (לקראת סוף שנות הצנע) החל המצב להשתפר בהדרגה.

פעמיים בשנה, לקראת החגים, שחטו ברפת שלנו פרה (בדרך כלל זקנה ובעלת תפוקת חלב נמוכה) וחילקו את בשרה בין החברים".

רפת בני דרור 1985

הרפת בשנת 1992 | תיעוד וידאו: אלי גרעיני

הרפת בשנת 1990 | תיעוד וידאו: שי פורטה

הרפת בשנת 1995| תיעוד וידאו: אלי גרעיני

הרפת בשנת 1995| תיעוד וידאו: אלי גרעיני

הרפת
Gradient Background

המשתלה

אולי תופתעו לשמוע שהמשתלה המפורסמת שלנו שמוכרת כמומחית בעצי הדר - היתה בעבר חלוצה כמשתלת פרחים ומובילה ביצוא. לפי כספרו של אריה חצרוני 'בצבת הקיום', הראשונה שיזמה והקימה את ענף גידול פרחים בבני-דרור היתה מרים ציבולסקי - זלאטקס, אשר שתלה שטח של סיפנים, הצליחה בגידולם, אך קונה לא היה להם. המירה אותם בבצלים, וגם להם לא היה שוק. ואם נמצא סוחר אחד שהסכים לקנותם בזיל הזול - קשה היה לקבל ממנו אפילו חלק מתמורתם. רבת פעלים היתה מרים - כל העצים במשק ליד הבתים, אילני סרק ועצי פרי - ידיה שתלו.

החברים לחמו בלשכת העבודה ליום עבודה עד שמצאו דרכם ל"מטעי ישראל". שם היה טרקטור קטרפילר על שרשראות, ישן נושן שעל פי רוב לא היה מסוגל לעבודה, כשהיו זקוקים לו. נתנו לחברינו לעבוד בטרקטור זה.

בידי המומחים שלנו חידש הטרקטור את נעוריו ועבד כדבעי, וככה נתקבלו לעבודה קבועה. רבים נרשמו ללמוד מקצוע והממשלה האנגלית שילמה בעד כל איש, במשך שישה חודשים, שש לא"י לחודש.

מפעל חקלאי בעל ממדים התפתח אצלנו ע"י שני שותפים, שחיפשו אדמה למפעלם: זאב פינקלשטיין מוותיקי המתיישבים בכפר חירות, כבן חמישים ומעלה, ואליק אלפרוביץ, בן גיסי (של אריה חצרוני), יליד המושב, בחור צעיר ושקט, כבן עשרים ושלוש, עשו שותפות אתנו לגידול שתילי הדרים וברושים. פליאה היא כיצד התחברו שני אנשים כה רחוקים באופיים פינקלשטין, בעל אופי נוקשה, בחר לו לשותף צעיר שתקן וביישן, שתמימות נעורים עדיין נסוכה על פניו.

שלוש שנים עבדו השניים בשותפות אתנו עד שנתפרדה החבילה, לא חסרו מחרחרי ריב. גם בין חברי בני-דרור...

שיא ההכנסות היה בשלוש השנים הראשונות. הסוכנות התקשרה אתנו על כמויות גדולות של שתילי הדרים וברושים. האיכרים קינאו בנו ורבים מהם שתלו משתלות הדרים. בינתיים פחתה נטיעת פרדסים חדשים. אנחנו עקרנו והשמדנו באותה שנה למעלה ממאה אלף שתילים, על חשבון הסוכנות, לפי החוזה שהיה בינינו.

האיכרים הפסידו מכיסם, ביניהם גם בני משה, שעקר כעשרת אלפים שתילים, במפעל שתילי ההדרים שלנו, הנחשב עד היום לאחת המשתלות הגדולות והמהימנות בארץ, לפי המצאתו של פינקלשטיין שותלים אנו את השתילים בשקיות ניילון, המפעל הראשון "הוליד" עוד מפעל, ביזמתו של פינקלשטיין - משתלת ורדים.

שלחנו מהם גם לשויצריה. בשנה הראשונה הכניס המפעל 18 אלף דולר מחו"ל, בשנה השניה 60 אלף דולר. בשנים האחרונות סבל מפעל הוורדים הפסדים ניכרים ולבסוף חוסל.

בשנת 1960 הוקמה המשתלה בניצוחו של שמחה רוזן בדיוק היכן שהמשתלה בדיוק כפי שמכירים היום.

מתוך אתר מעריב, 9 באוגוסט 1965:  סכנה הולנדית" לגידול ורדים במושב השיתופי בני דרור

ליד הכביש, בין המושב בני-דרור לתל-מונד, מוקמת עתה סכנה גדולה המשתרעת על שטח של חמישה דונם. "הסככה ההולנדית" - כך קוראים לה אנשי המקום, שכן חומרי-העץ להקמתה הובאו מהולנד, וההשקעה תגיע ליותר מחמישים אלף לירות.

הסככה תשמש לגידול וורדים לייצוא, ושני דונם ממנה יהיו מכוסים זכוכית ויחוממו לפי השיטה ההולנדית. השאר יכוסה יריעות פלאסטיות.  ענף גידול הוורדים לייצוא התחיל במושב השיתופי בני דרור לפני חמש שנים, בסככות רגילות של פלאסטיק. המשלוח הנסיוני לשווייצריה עלה יפה, והוורדים הגדלים בישראל בעונת החורף מוצאים להם זה שנים אחדות שווקים טובים. הביקוש גדל והולך. בעקבות כך הוחלט להגדיל את שטח המבנים ולשפר את שיטות הגידול.

"לאחרונה הגענו למסקנה" - מספר שמחה רזון, האחראי לענף הפרחים - "כי צריך לחמם את המבנים, כדי שגידול הוורדים בחודשי החורף הקרים לא יסבול מהרוחות והכפור. כך הוחלט להקים את הסככה ההולנדית, המכוסה זכוכית, בה ניתן לקיים את החום הדרוש, בגבולות 20-18 מעלות. החזקת הטמפרטורה הדרושה בסככה, הסגורה הרמטית, תיעשה בעזרת מים חמים",

ניסיון דומה נעשה כבר בקיבוץ משואות-יצחק. שם גידלו עגבניות בסוכה מחוממת, והתוצאות היו טובות מאד.

הזן העיקרי של הוורדים, שמושב בני דרור מייצא בימות החורף לשווייצריה, הוא 'באקארה'. לאחרונה התחילו בטיפות זן חדש - 'גראנטים'.

"הוא הגיע אלינו לפני שנה" - מספר שמחה רזון, בסכנה ההולנדית ייעשה גם ניסיון לטפון את ה'אסטרה' החורפית.

1972 נוצר חלל מסויים ביחסי הציבור של משתלת ההדרים בעקבות הפסקת עבודתו של פינקלשטיין. בציפורן הוקמה סככה ע"י צוות עובדי הענף לפי תכנון מומחה, תוך שימוש בחומר חדש לקשתות ובעמודים ישנים מחוות הורדים שהתמוטטה בתחילת החורף.

ענף הורדים הגיע לשפל, כפי שמתאר גרשון יונס, "לא היה לנו ממי ללמוד מבחינה מקצועית והתנסינו בכל המשגים שעשו בארץ באותן שנים". למרות זאת ולאחר התייעצות עם אנשי מקצוע המשק השקיע השני זנים חדשים, נורדיה ואורנג' גרנט, והענף החל להראות סימן להתאוששות.

חקלאות מתקדמת 1987

משתלת בני דרור 1986

שתילת ברכיכיטון (עץ האהבה)

תיעוד השתיל הכי פופלארי, משתלת בני דרור 1990

משתלת בני דרור 1995

המשתלה

הלול

אורנה נריה יוגב מספרת: "המושב שלנו, שנוסד ב-1946, היה אז צעיר. במשק היה לול ובעוד תושבי הערים הסתפקו ב-2 ביצים בשבוע או באבקת ביצים, אצלנו במושב קיבל כל אחד ביצה אחת ביום. באוטובוסים שהובילו מן הכפר אל העיר הסתובבו פקחים שניסו לאתר הברחת עופות וביצים לצריכה עצמית או (בעיקר) למכירה בשוק השחור.

אבי ודודי נהגו לספר כיצד ניסו נוסעי האוטובוסים לשטות בפקחים המסכנים על-ידי השמעת קרקורי תרנגול או בדיחות מטופשות. התשוקה לפולקע עופות היו יקרי-מציאות: כל שתי נשים הרות במושבנו חלקו ביניהן עוף אחד לשבוע (בדרך כלל היו אלה תרנגולות שממילא הגיעו לסוף ימיהן) ולכבוד הלידה קיבלה האם הטריה עוף שלם, שהיה האחרון שזכתה לאכול, עד להריון הבא.

בבית הוריי לא שכחו אף פעם את הטרגדיה שהתרחשה לאחר לידתי: אבי בישל בידיים רועדות ובפה חומד את העוף שהוענק ליולדת, הכניס לארון האוויר ונסע להביא אותי ואת אמי מבית היולדות. כשחזרו, גילו הוריי שהחתול פרץ לארון וזלל את כל העוף. בנסיבות של אותם ימים, היתה זו חוויה קשה ובלתי נשכחת.

כל ילד במושב קיבל באותם ימים 1/8 עוף לשבוע והיתה חברה במושב שזה היה תפקידה: לחלק עוף ל-8 חלקים. כל אם היתה במתח: האם תקבל פולקע, שממנה אפשר להכין מרק ואחר כך גם לטחון ולהכין קציצות, או שמא זוג כנפיים, שהתועלת בהן מועטה?

באמצע שנות החמישים החל המצב להשתפר בהדרגה. פעם בשבוע קיבלה כל משפחה עוף שלם, לא ממש צעיר גם הוא, שממנו היה צריך להכין כמה וכמה ארוחות- ולקחת בחשבון שיש לחסל הכל במהירות יחסית, כיוון שאז עוד לא היה לנו מקרר חשמלי.

בשלב זה מנתה משפחתנו חמש נפשות ואמי מתחה את העוף הזה כמיטב יכולתה. לצהרי יום רביעי, שבו הביאה את העוף מהלול, הוכנו חלקי פנים מטוגנים עם ביצה, שהוגשו כמובן עם לחם וסלט, במטרה להשביע.

מהעוף עצמו הכינה אמי כמה וכמה ארוחות: תחילה הכינה מרק עוף עם אטריות, בהמשך פירקה את העוף מהמרק והכינה שניצל (מהחזה המכובס), כרעיים ברוטב (נראה אתכם מחלקים צמד כרעיים ל-5 נפשות...), ולארוחת הצהרים הקבועה של שבת: מוסאמה בדנג'ון, שאיחד את כל השאריות הקטנות".

ראיון עם אריה נול: מאז הקמת בני-דרור התקיים ענף הלול במושב. תחילה עופות לביצים וכשירדה הריווחיות עברו לפיטום בסוללות עד לתקופה שבה השוק סירב לקבל עופות מסוללות, בגלל השפשוף על החזה. אז עבר הלול, בהנהלת אברהם ויונתן לגידול על רפד בשטח של כ - 2 דונם וכ - 24 אלף עופות למחזור. נכון לשנות ה-90 גידלו בני דרור 6 מחזורים בשנה כשאורך כל מחזור כחודשיים. כלומר, אין תקופה שבה הלול ריק. את הלול הפעיל אריה נול בעזרת עובד נוסף בחצי משרה.

בני דרור עבדו במסגרת "שוק חי" (לא עם המשחטות התעשייתיות) שהוא שוק קשה ואגרסיבי יותר והמחירים נתונים לתנודות של היצע וביקוש. בדרך כלל התמורה בשוק החי גבוהה יותר מהתמורה במשחטות התעשייתיות בממוצע השנתי.

תקופה די ארוכה ניסו במושב למצוא יזמים - דרך משחטות תעשייתיות או משקיעים אחרים, על מנת להגדיל את המבנים ולהגביר את הגידול. בשנת 1994 אחרי כל ההוצאות נשאר רווח של כ - 30,000 ש"ח. שנת 1995 היתה שנה קשה במיוחד בגלל עודפים גדולים בשוק. גופים רבים הקשורים לענף נכנסו בגדול והפילו את השוק. התוצאה - הרבה לולים ריקים, וחקלאים קטנים, שגידלו כ - 4,000-5,000 עופות, נאלצו לצאת מהענף. בנוסף לכך, היתה שנת 95' שנה גרועה מבחינת הרנטאביליות. במחזור האחרון שהתקבל היו אפרוחים נגועים והנזק היה גדול מאוד. נשקלה האפשרות להגיש תביעה בעניין.

במסגרת החיפושים להגדלת ההכנסות מהלול, לקח אריה על עצמו את תפעול משקל הגשר. הוכנס מיכשור חדש. הוגדל חוג המשתמשים במשקל לכ - 250 והעסק עובד. ההכנסות מועברות לחברה הניהול. בנוסף החל אריה לעסוק במסחר בנסורת ונייר ללולים והכמויות הולכות וגדלות. הנסורת נרכשת בנגריות בתל-אביב ובחיפה. גם כאן ישנה תחרות קשה והמצב הכלכלי של הענף משפיע. אך השירות האמין מוכיח את עצמו. הנייר הוא אחד מחומרי הריפוד המשמשים בגידול עופות ונרכש ישירות מהמפעל בנתניה ונמכר ללולנים. להבהרה - הרפת והלול פועלים ביחד במסגרת משותפת המהווה את חברת בני-דרור בעלי-חיים בע"מ, אך כל אחד פועל בנפרד.

הלול
Image by Alexey Savchenko

הפרדסים ובית האריזה

טרם הקמת המדינה היה בית האריזה בבני דרור במבנה הנטוש סמוך לקניון דרורים ותחנת האוטובוס על כביש 4, אז הוקם בתוך פרדסי הישוב כחלק מארבעה בתי אריזה נוספים, כך שהפרי לא יאלץ לעבור דרך ארוכה ויהווה תחנה קרובה לכל הפרדסים בסביבתו. המבנה אף שימש כמסתור לנשק כנגד הבריטים.

אחרי הקמת המדינה גידול הדרים היה הענף המרכזי בכלכלת ישובי הגוש בראשית שנותיו, ומאחר וכל עובדי המסגריה נהרגו בקרב טירה -  פנו חברי המשק לחקלאות.

ראשיתו של הפרדס היה בגן רבקה, כ-180 דונם שניטעו בשנות העשרים והשלושים בעת מלחמת העולם השניה והוזנחו או נרכשו ע"י קק"ל. לפרדסים אלו נוספו האדמות הנטושות, בניהן 'גן שלמה' - כ-170 דונם. גם גוש החלקות 'כרם' היה באיזור הגובל עם תל מונד והחלו לרכוש חלקות בסביבתו.

פרדס בן מאה ושמונים דונם של אפנדי נעדר נותר בקרבת מקום והוצע למכירה נרכש ע"י המוסדות.

לימים הופיע האפנדי בליווי עו"ד ונציג הקרן הקיימת ודרש לראות את פרדסו. חברי המושב סירבו, שהרי רכשו את הפרדס במלואו מקרן היסוד ועל כך יש לפנות אליהם בטענות. האפנדי הלך ולא חזר עוד. קרן היסוד שילמו לו פי כמה מן הסכום שקיבלה מבני דרור. ראשית החלו נטיעת ההדרים ב1952, ובשנים 1955-56 החלו להתווסף גידולים שונים, כמו אבוקדו.

כתב אריה חצרוני בספרו 'בצבת הקיום': "הפרדס בן אלף ומאתים דונם בערך (בזה גם פרדס צעיר), מכניס כארבעים אחוז ברוטו מכל ענפי המשק. בעת התנחלותנו דחינו כל הצעה שהכילה פרדס בן שלוש מאות דונם.

יצחק אברהם ז"ל שהיה "משוגע לדבר" נאבק במזכירות על רכישת כל פרדס בסביבתנו, אפילו התנוון כבר.

אמנם בזמן הראשון הכניסו לנו הפרדסים לחם צר ומים לחץ. יצחק דומה היה בעיני אז כ"אטלס" הנושא על כתפיו הרחבות את כדור הארץ.

-יצחק, כמה פרי שלחנו כבר לחו"ל? הייתי שואלו, כאשר נכנס למשרד.

מפשפש היה קצת בשני כיסי חולצת החקי שלו, ומשיב לי בדיוק מופתי, בפרטים בפרטי פרטים על שאלתי.

חושבני שאילו היו מעירים אותו באמצע הלילה והיו אומרים לו - "נשבר עץ בשורה מסויימת", היה הולך ישר לשם בעינים עצומות, מרים את נוף העץ השבור ומנסה לחברו, כביכול מגיש הוא עזרה ראשונה לבן- אדם.

אצלו לא משל בלבד היה - "כי האדם עץ השדה". מי יגלה עפר מעיניך, יצחק, וראית בעיניך את "תחיית המתים" של חלק מאביזרי האריזה, שהיינו אורזים בהם בימים הראשונים פרי הדר למשלוח, מתקתקים ואורזים את הקליפים בשביל השוק המקומי.

לא עוד בפרדס, כי אם במרכז המשק עומד בית-אריזה. השוק המקומי דורש פרי מדונג וארוז יפה ומוכן לשלם מחירים גבוהים בהרבה מאשר בחו"ל - המחיר לא נחשב למאומה, בין כך דוהרת האינפלציה".

ביולי 1962 כתב יצחק אברהם סיכום ב'עלון בני דרור' על שטח הפרדסים:

ברצוני הפעם לספר לחברים על שטח הפרדסים שיש לנו, וה"יש" הוא די מכובד:

1080 דונם המתחלקים ל- 4 חלקות, כל חלקה ושמה המיוחד.

1. גן-רבקה - בגן-רבקה הגענו לשטח של 260 דונם, אחרי שנטענו את שטח הכרם ועצי פרי שהיו לנו פעם,

2. גן-שלמה - שמו הקודם: "חג' טלים", פרויס נטוש בן 180 דונם שרכשנו אותו ע"י הקרנות בשנת 1950.

בשנת 1955 נטענו וצרפנו אליו שטח נוסף בן 110 דונם, ולפני שנה, בשנת 1961, הוספנו עוד 150 דונם, והגענו בחלקה זו לשטח רצוף בן 440 דונם.

3. גן אפרים - השטח מול המשטרה. בשנת 1957 נטענו שם 220 דונס, והשנה נצלנו גם את שטח הואדיות, ישרנו את הקרקע ונסענו עוד 20 דונם.

4. תל-הדר - הגבעה שנקראה בשעתה "מאריה הרחוקה", עם סיום עונת הקטיף נגשנו לנטיעת הגבעה, השטח הוכשר עוד בקיץ העבר, ובחדשי החורף הכינונו  את האינסטלציה לפי תכנית הנטיעה. נטענו כ-3,000 עצי ברוש לשוברי-רוח.

יש לציין, שעל אף ההתלבטויות והקשיים שנראו, על אף שהיינו נאלצים לרכז את הצנורות מכל מיני שטחים על מנת לחסוך ולא להשקיע כסף ברכישת צנורות חדשים, בוצע סידור האינסטלציה בזמן ו ביעילות.

עם גמר כל ההכנות, בערך בתחילת חודש אפריל, נגשנו לנטיעה. במשך שבועיים השלמנו את המלאכה.

נסענו כ- 500 שתיל על שטח של 140 דונם, ובאפשרותי להודיע בסיפוק רב כי הקליטה היתה 100% וכל השתילים צומחים ומתפתחים יפה. נשאר לנו עודף של 800 שתיל, כי השתילים הוזמנו שנתיים קודם לכן ואי-אפשר היה אז לדעת בדיוק את הכמות, ובכן נצלנו אותם והשלמנו שטחים פנויים בשטח גן-רבקה וגן-אפריס, כנזכר למעלה.

לפי החשבון צריכים היינו להגיע למספר עגול של 1100 דונם, אך כידוע לכם ששטח בן 23 דונם הולך ונשמט מידנו, אם כי המאבק המשפטי על זה עוד נמשך, אך אנו לא לקחנו אותם לעת-עתה בחשבון.

המצב בפרדס בדרך כלל משביע רצון. המטע הצעיר מתפתח יפה ומתוך שטח של 760 דונם שיש לנו קוטפים אנו כבר פרי משטח של 430 דונם. הפרי עדיין גדול וגס כמקובל בפרי מן השנים הראשונות, גם אחוז הבררה הוא גבוה. בשנה הבאה מקווים אנו, ירד אחוז הבורח ויעלה טיב הפרי, מה שיביא להעלאה בהכנסות.

בפרדס המבוגר נצטרך להתחיל לטפל בחידושו בשנים הקרובות.

ובסיום: יש הרבה קשיים ובעיות בענף כשהמתבלטים בהם, לדוגמא: בעית מספר מצומצם של עובדים בשטח כה גדול וכך .

אך המשך יבוא בעלונים הבאים.

אברהם.

אריה חצרוני  הוסיף בבספרו: "בשנת 1968 עלה בידי בצלאל גוטמן להקים ענף חדש במושב - מטע של ארבעים דונם אבוקדו וחמישה עשר דונם מנגו. וכמו כל משוגע לדבר, התמסר למטע בכל נפשו. וככל מתחיל בענף חדש סובל הוא מאטימות אוזני ההנהלה אפילו לצרכים היסודיים ביותר של הענף. תכופות היה נכנס למשרד לרגל דרישותיו עבור המטע. מתנה היה לפני את צרותיו, עד שעולה בידו להשיג, ולו חלק מהדרוש למטעים. שטחם התרחב והגיע למאה וחמישים דונם. הצטרף אליו לעבודה אסף דובנוב. רק תשע שנים נהנה גוטמן ז"ל מפועלו. חלק הארי של שטח המטע נקרא על שמו. שטח האבוקדו הקיף אז, מספר מושיקו, מאתיים וחמישים דונם מזנים שונים, נוספו עליהם ששים דונם מנגו וענף נסיוני חדש, אנונה - שנים וחצי דונם.

כמו כן משתלה להכנת כנות מיוחדות לשתילי האבוקדו.

עליזה בר-און זכתה עוד בחייה, שייקרא שמה על חלקה של אבוקדו. מהראשונות היתה והיחידה המתמידה עד היום. מצטיינת בחריצותה ובהספק בעבודתה".

עליזה בראון עובדת בקטיף אבוקדו.jpg
ענף האבוקדו - תמונה מעליזה בר און.jpg

קובי רייך, מנהל בית האריזה ב-30 השנים האחרונות, מספר לעלון 'עת ההדר' (מגזין לחקלאים)

"לאבי היה פה חבר שהזמין אותו, הם באו לפה והתאהבו במקום וכך הגיעו למושב".

קובי נולד בבני דרור שאליו הגיעו הוריו, הרצל ופנינה רייך ז"ל, בשנות ה-50 של המאה הקודמת.  אביו היה חקלאי, מהראשונים שהתחילו באזור בגידול תות שדה. "היו לנו בוטנים, היו לנו תפוחי אדמה," אומר קובי, "בשנים האחרונות הוא היה בוורדים. אחרי שסגרו את ענף הוורדים, היה לנו פה במושב תעשיית רהיטים ואז כל החבר'ה המבוגרים עברו לעבוד בתעשייה".

"הגעתי להדרים כי כמשק ציבורי (בני דרור הוא מושב שיתופי) אתה חוזר אחרי הצבא למשק.

עבדתי ברפת ואז היה איזה חוסר בענף המטעים, באבוקדו, וביקשו שאעבור לאבוקדו. עבדתי באבוקדו כמה שנים, מ-82' עד שנת 90',כשהייתה מפלה גדולה בענף החקלאות בשנות ה-80 המאוחרות, אז איחדו את הפרדס והאבוקדו ביחד וביקשו ממני לנהל את הענף ומאז אני פה".

נטיעות מנדרינה מזן אור בגוש הכרם, 2007, קובי רייך ובני לדרמן.jpg

2007, קובי רייך ובני (בנימין) לדרמן מתכננים נטיעה

1986 עובדי האבוקדו (1).jpg

1986, קובי רייך וחברים לענף האבוקדו

יושב איתנו במשרד בני לדרמן, מנהל השיווק של ביא"ר בני דרור.

"באותם ימים בני עבד במשתלה," מוסיף קובי, "ואז כשהיה המשבר משכתי אותו לפה שיהיה לי שותף בעבודה ולהביא חבר'ה צעירים, ומאז המשכנו ביחד לפתח את העסק הזה. משתלת בני דרור, בעיקרון היא משתלה להדרים ובשנים האחרונות היא נכנסה לאבוקדו וגם קצת נשירים, אבל בגדול, המאסה שלה ובמשך כל השנים ההתמחות של המשתלה – בהדרים. עכשיו יש לנו התמחות חדשה באבוקדו, זה הענף שנחשב עכשיו, וגם מסביב, יש כל מיני פקאנים, נשירים למיניהם, מנגו ועוד ענפים". ספר לי קצת על בית אריזה בני דרור.  "בית אריזה בני דרור הוא בבעלות מלאה של מושב בני דרור. אנחנו משווקים את הפירות שלנו ויש לנו עוד לקוחות לפי הצורך. זו הייתה פעם תחנת מיון של שוהם, הפרי שווק על ידי המדינה ונארז ע"י שוהם ובשנות ה-90, ברגע שהתפרקה המועצה וכל אחד יצא לדרכו, התחלנו לפתח את המקום הזה וכמובן הגדלנו אותו עם השנים. בהתחלה ההתמחות שלנו הייתה בשוק המקומי, בעיקר בהדרים. ועם השנים התמחינו גם בייצוא, ראשית מכיוון שהתחרות בשוק המקומי הצטמצמה וגם רצינו להרחיב את השווקים, כדי שנוכל להביא לפה יותר פרי".

בית האריזה כחברה רשמית הוקם בשנות ה - 50 של המאה הקודמת, אולם במתכונתה הנוכחית היא קיימת משנת 1993.

פרדסי בני דרור ואז בית האריזה שנוצר התאימו עצמם לימנו ועדיין עומדים.

כיום, בית האריזה "פירות בני דרור" הוא אחד מבתי האריזה הגדולים בארץ להדרים.

מטע האבוקדו 1986

פרדסי בני דרור 1984

שתילת ברכיכיטון - בני דרור

תיעוד וידאו של הענף 1987

הפרדס וביאר
מסגריה
Metal Tubes

המסגריה

עוד לפני הקמת המושב, הוחלט לבסס את כלכלת המשק גם על תעשייה. בשנים הראשונות הוקמו מבני לתעשייה כגון נגרייה ומסגרייה. כיום מבנים אלה לא קיימים, אך קיימת תעשייה במושב שעל פי המשוער מבוססת על אותם רישיונות ומקומות היסטוריים.

כתב אריה חצרוני: "מכל עשרים וחמשת בעלי המקצוע בשתי הפלוגות, רק אחד ויחיד הוא, חיים גוטמן - הקים מסגריה למופת בבני-דרור. לא המריא שחקים - ראה שקשה להיכנס לפרדסים בעגלה, כי אז נטעו בצפיפות, פי שניים עצים בדונם, עמד ועשה עגלה שיכולה להיכנס עם חמור בסבכי הפרדס. היה מחסור בארץ במיטות. התחיל חיים להוציא מיטות לשוק, וגם מהנפה של ההגנה פנו אליו בהזמנה גדולה.

חיים המציא לולים מיוחדים להטלה וכן מכונה לעקירת עצים. שם המסגריה יצא למרחקים. מי יודע איך היה מתפתח המפעל עם הזמן, אך חיים גוטמן היה אחד מארבעת הרוגי מלחמת העצמאות. במותו גוועה גם המסגריה".

דני לורברט: "ההשקעה בהקמת מסגריה מסודרת ומותאמת לייצור המוני תהייה אולי קצת רבה יותר, מאשר בנגריה שברוב ימות השנה עסוקה בעיקר בייצור ריהוט לחברי המשק .

יש לעודד גם את פיתוח המסגריה שתצעד לכיוון ענף יצרני וגם לשיתוף פעולה בין המסגריה לנגריה.

ישנם כרגע במשקנו מספר קטן של מסגרים, שאותם יש לרכז ולעודד בפיתוח הענף".

המסגריה  1987

נגריה
Wooden Planks

הנגריה

"חבר חדש, חיים גרינברג, ומשפחתו הגיעו לבני- דרורבצבא באיטליה עבד בנגרות", כתב אריה חצרוני בספרו 'בצבת הקיום'. "קיבל חדר למגורים בצריף על יד חדר המזכירות. ראה חיים שלד של צריף בן שני חדרים בלי גג (בעל הצריף עזב את בני-דרור) תיקן את כל הנחוץ בצריף. באחד החדרים עבר לגור, ובשני התחיל לעבוד בנגרות יחד עם ווילו גלייזנר.

הם רכשו משור חשמלי, שטרקטור היה מניע אותו, אבל תכופות נזקקו במשק לטרקטור בעבודות אחרות, התחילו להשתמש במנוע של מכונה לדיש בוטנים, שזקוקים לו רק איזה חדשים בשנה.

רכשנו גם מכונות מנגריית כפר מונש. העברנו צריפים מגן-רבקה', שלא היו שם בשימוש, וצירפנו אותם לנגריה.

יוחנן בוקופצר הצטרף לעבודה והוחל להכין מטבחים לשלושים הבתים הראשונים בבני-דרור שעמדו בסיומם.

לאט לאט התרחבה הנגריה - תפסה גם את מחסן התבואה. עתה פלשה הנגריה למחסן הריק והיתה לה הרווחה. המפעל התרחב.

קם דור שני, שגמר בהצטיינות בית ספר לנגרות של " אורט", והצטרף למפעל. נרכשו מכונות חדישות, עם מפעל הבנייה של הקיבוץ הארצי. אנו מספקים להם עבודות בנגרות לפי דרישותיהם, בעיקר מטבחים וארונות קיר. כיום (הספר יצא ב-1980) עובדים בנגריה עשרה אנשים. ואלה דברי מרכז המשק, יהודה ויינשין, בדו"ח שלו: "הנגריה כיום היא התעשיה שלנו והפכה להיות הענף הגדול ביותר". התיכנון לקיץ 1981 הוא בניית נגריה חדשה על שטח של דונם".

דני לורברט: "כולנו שמחנו על ההצעה להקים נגריה 'תעשייתית'. ענף תעשייתי מתחיל (עדיין לא מדובר במפעל), מחייב בשלב הראשון השקעה מעטה וכח האדם לא צריך להיות גדול".

המסגריה  1987

המסגריה  1987

ריהוט
Wooden Surface

מפעל ריהוט בני דרור

בספרו של אריה חצרוני, 'בצבת הקיום', נכתב: "חבר חדש, חיים גרינברג, ומשפחתו הגיעו לבני- דרור.

בצבא באיטליה עבד בנגרות, קיבל חדר למגורים בצריף על יד חדר המזכירות. ראה חיים שלד של צריף בן שני חדרים בלי גג (בעל הצריף עזב את בני-דרור) תיקן את כל הנחוץ בצריף. באחד החדרים עבר לגור, ובשני התחיל לעבוד בנגרות יחד עם ווילו גלייזנר. הם רכשו משור חשמלי, שטרקטור היה מניע אותו, אבל תכופות נזקקו במשק לטרקטור בעבודות אחרות, התחילו להשתמש במנוע של מכונה לדיש בוטנים, שזקוקים לו רק איזה חדשים בשנה. רכשנו גם מכונות מנגריית כפר מונש. העברנו צריפים מגן-רבקה', שלא היו שם בשימוש, וצירפנו אותם לנגריה.

יוחנן בוקופצר הצטרף לעבודה והוחל להכין מטבחים לשלושים הבתים הראשונים בבני-דרור שעמדו בסיומם.

לאט לאט התרחבה הנגריה - תפסה גם את מחסן התבואה. עתה פלשה הנגריה למחסן הריק והיתה לה הרווחה. המפעל התרחב. קם דור שני, שגמר בהצטיינות בית ספר לנגרות של " אורט", והצטרף למפעל. נרכשו מכונות חדישות, עם מפעל הבנייה של הקיבוץ הארצי. אנו מספקים להם עבודות בנגרות לפי דרישותיהם, בעיקר מטבחים וארונות קיר. כיום עובדים בנגריה עשרה אנשים. ואלה דברי מרכז המשק, יהודה ויינשין, בדו"ח שלו: "הנגריה כיום היא התעשיה שלנו והפכה להיות הענף הגדול ביותר". התיכנון לקיץ 1981 הוא בניית נגריה חדשה על שטח של דונם".

זו היתה נגרית בני דרור, סופר-קיד ורווירה. מידע סיפורים וצילומים יתקבלו בברכה.

כוורת
Bees at Work

הכוורות

נסיון הדבש והכוורות היה קצר מאוד אבל ראוי לציון: "משוגע לדבר לגידול דבורים היה חבר בני-דרור ראובן אמדין. בחור חמד ומלא מרץ היה", מספר אריה חצרוני בספרו 'בצבת הקיום'. "ביקש ראובן אמרין לפתח מכוורת גדולה כענף בבני-דרור אך לא עלה בידו לשכנע את המזכירות. הוא לא הירפה מתוכניתו והתחיל לפתח בכוחות עצמו מכוורת אחרי שעות העבודה שלו במשק.

נגמרה עונת רדיית הדבש והתברר שהמכוורת הכניסה במפתיע למשק סכום הגון.

בסוף השנה נסע אמדין עם רעייתו לביקור הוריו באיטליה ולא חזר. את הנהלת המכוורת מסר לחבר שאינו משוגע לדבר.

ביום אחד הופיעו כל הדבורים במשק, כנראה לחפש את אמרין, הסתכלו הדבורים בפני כל אחד וכשנוכחו שאין זה אמדין, עקצו אותו כהוגן, ובני-דרור היתה לחרדת אלוהים. באין ברירה יצאו חברי המשק נגדן למלחמת השמד, העלו עשן סמיך והן נעלמו כלא היו".

אורנה יוגב נריה מספרת: "בפינת הצריף עמדה קרוסלה, מעין דוּד מתכת, שגדלו היה כחבית חצויה לרוחב. בתוכו יכלו לעמוד 3-4 זאטוטים, ותמיד היה מישהו נחמד שהואיל לסובב את הידית ולסחרר אותנו עוד ועוד. היינו בטוחים שהקרוסלה הוצבה שם במיוחד לכבודנו, הילדים המבקרים במרפאה. רק כעבור שנים, כשהפך אחי עמוס לדבוראי (או בשמו הישן של המקצוע: כוורן), הבנתי שהיתה זו מכונה לרדיית דבש. שני משוגעים לדבר ניסו לפתח באותם ימים מכוורת במושב, ובעונת הרדייה ניצלו את המרפאה, מחוץ לשעות הקבלה, להפקת הדבש. ביום בהיר אחד עלה הצריף באש, המרפאה עברה למבנה אבן ונסתם הגולל על המכוורת, שממילא לא התפתחה כמצופה". 

ירק בוטנים

ירק ובוטנים

ענף הבוטנים התנהל שתים-עשרה שנה על ידי זוג חברים - מושיקו וצבי וינפלד. וינפלד עבד בשדה, ומושיקו "עבד" הרבה שעות ביום להשיג מימון מהמזכירות, כך מספר אריה חצרוני בספרו 'בצבת הקיום'. זמנים קשים היו אז. קשה היה להוציא כסף מקופה ריקה אפילו לדישון הבוטנים ולחומרי ריסוס. שניהם עבדו במסירות, בלי חשבון של שעות העבודה והצליחו מאוד.

היבול אצלנו היה הגבוה ביותר בארץ. שבעים וחמישה אחוזים מהיבול נשלחו לחו"ל, אחוז גבוה מאוד.

שר החקלאות דאז, גבתי, ציין את הצלחת "בני-דרור" בגידול הבוטנים. הם קיבלו גם תעודת הצטיינות. מכון וולקני בחר בנו לנסיונות בבוטנים, כי השטחים היו אצלנו נקיים ונוחים לנסיונות... שלוש שנים עסקו בנסיונות אלו - למדנו מהם הרבה.

והנה הוטל על מושיקו לעבור לענף חדש, האבוקדו - וינפלד הסתגר במסגריה. עול הבוטנים הוטל על דני לורברט.

דרכו היתה סלולה. שאלת המימון כבר לא הטרידה את המשק ודני זרע ארבע מאות וחמישים דונם בוטנים במקום ארבע מאות דונם שנה קודם לכן. בד בבד עם הבוטנים התרחבו יתר ענפי השלחין, הוקצתה להם מיכסת מים שאין לעבור עליה.

נתברר שהבוטנים זקוקים ליותר מים מגידולים אחרים. מזרע הבוטנים ירד אפוא למאה דונם והגיע לפני שנה למאה וחמישים דונם".

וכאשר הסתיימו האיסוף, הדיש, כבישת החציר והלקט המאורגן, מושיקו פרסם על לוח המודעות שמי שרוצה מוזמן לבצע לקט פרטי בשדה. בהחלט נשאר מה ללקט ומשפחות רבות באו לשדה, בעיקר בשנים הראשונות של בני דרור.

אורנה יוגב מספרת: אין מתחרים לריח ולטעם הנפלאים של בוטנים קלויים בקליפתם. יום אחד, כשהייתי כבר "גדולה" וגרתי בירושלים, נכנסתי לבית של חברה קרובה והריח הזה מילא את כל המטבח שלה. הופתעתי והיא אמרה: זה לקט שההורים הביאו לי מהמשק. שתינו היינו כבר נשואות עם שמות משפחה לא מקוריים, אבל בזכות הלקט הזה גילינו שההורים שלנו היו חברים, שאנחנו אפילו קרובות משפחה רחוקות, שהיא באה מקבוצת יבנה ושאביה היה מאושיות גידולי השדה בישראל. ישבנו ופיצחנו בוטנים והתגעגענו לשדות.

תמר מטרני מספרת: אני זוכרת את ה"גיוסים", אותו מערך שיבוץ  שלרוב חברי המשק לעבודה סביב השעון 24/7 כדי להספיק לאסוף את היבול לפני בוא הגשם. אבי ישב שעות על שיבוצים. מי לקומביין, מי להובלת שקי הבוטנים ומי להובלת חבילות עלי הבוטנים המלבניות למתבן. אנחנו כילדים הלכנו עם שקים בעקבות הקומביין לאסוף "לקט", אותם בוטנים שנשמטו מאריזה. וגם אותנו הילדים נשרכים אחרי הקומביין כל ילד עם שק ללקט  - לאסוף הבוטנים שנשמטו  מהאיסוף הממוכן. בקבוצה אחרת  של בוגרי המחזור שלי מביה"ס  העממי העלו גם ילדים מעין שריד את חוויית הלקט בבני דרור. מסתבר שהם עבדו בשכר.

סוף דבר כשהיבול נאסף בזמן ושוב שבר את השיא הארצי - היה השקט חוזר לביתנו.  כשאבי נפנה לתכנן בצורה מדוקדקת ויסודית כדרכו, את הכנת השטח לחריש וזריעה.

אורנה יוגב מספרת: אני זוכרת במיוחד את ראשית העבודה בבוטנים - ניכוש העשבייה בשדה עם השתילים הצעירים, ואחר כך, כשהאביב הפך לקיץ, עקירת עשבייה יותר רצינית, שצמחה בין השתילים שגדלו כבר. הירוק היה ירוק מאד. גוון ממש יפה.

הבוטנים המקורמלים - היה זה תמיד אחד ממתכוני הדגל של אמי. במקור נהגו להכין משקדים שהיו יקרי המציאות באותם ימים ולכן הוחלפו בבוטנים. משום מה דווקא גרסת הבוטנים הייתה לנו טעימה יותר, לא רק אצלנו בבית אלא גם אצל החברים של ילדיי.

פעם התקשיתי למצוא בוטנים טובים (הייתה כבר סוף העונה, לקראת האסיף החדש), הכנתי משקדים ושלחתי עם הבן לצבא.

נרשמה אכזבה שזה לא בוטנים.  

אירית יוגב מוסיפה: זכורים לי מספר חופשים שעבדתי עם חברי לקבוצה בעישוב בבוטנים בניצוחו של מושיקו, כאשר שום יבלית או ריג'לה שפיספסנו לא נעלמה מעיניו ודאג שנעבוד כמו שצריך, כולל עקירה בידיים כדי שהשורות תהיינה נקיות מעשב.  

מתקופת הנסיונות זוכרת את הבוטנים מזן קונגו שהתחבבו על כולנו ולצערי נעלמו. 

זוכרת את המתח שליווה את כל החברים והילדים לגבי המרוץ מי יגיע קודם - היורה או סיום איסוף הבוטנים. לאיסוף גויסו מרבית החברים שהבינו את גודל המשימה. 

בסתיו 1973 בפרוץ מלחמת יום כיפור בני הכיתה שלי , תלמידי יב לקחו על עצמם את המשימות החקלאיות כולל האיסוף.

אבנר בן אליהו מענף הבוטנים.jpg

אבנר בן אליהו בעבודת הבוטנים

1972 תות שדה.jpg

1972 תות שדה

1986 אבנר בן אליהו על הטרקטור.jpg

1986 אבנר בן אליהו על הטרקטור

1996 השקיית השדות בבני דרור (5).jpg

1996 השקיית השדות בבני דרור

1948 עורמים חציר בשדה.jpg
1950 הקומביין הראשון בזמן עבודה.jpg

1950 הקומביין הראשון בזמן עבודה

1996 השקיית השדות בבני דרור (2).jpg

1996 השקיית השדות בבני דרור 

"לאט לאט התחלנו להקים את הענפים. הרפת, הלול. את הגני ירקות,והייתה תקופה של שגשוג באזור", סיפר משה מטרני בראיון אודיו, 1985."אחד הדברים שהיו מגדלים היו עגבניות, שהיה אחת ההכנסות הגדולות בעונה. זה 'ירד' מכל מיני סיבות.

אחת הסיבות שהתחילו לעשות עגבניות במקומות אחרים ביותר בהצלחה. וביבולים יותר גדולים.

אבל למעשה הגוש התבסס בעיקר על עבודת הפרדס. לאחר שנטעו פרדסים ואנשים כבר הפסיקו לעבוד בחוץ, אז הפרדס למעשה כמעט קיים אותם. והיום עם מצב החקלאות שהוא קצת ירוד, פרדס קצת ירד בהכנסתו. גידולים מסוימים בכלל לא עושים בגלל חוסר ידיים עובדות. ואנחנו כמושב שיתופי כבר למעשה בשנים מסוימות לעבודות שלא נצטרך לידיים עובדות.

עכשיו בזמנו הגענו עד 25 דונם תותים. וזה המון המון עבודת ידיים שלמעשה רובו מתבצע בידיים עובדות. שכירות. וזה יקר לנו את היצוא. ואנחנו פשוט ירדנו מזה, ולאט לאט הצטמצמנו בענפים כמו בוטנים, כמו כל מיני דברים שאנחנו לא נצטרך לעבוד בפועלים.

לכן מכניסה לו כל מיני ענפים. פרחים של ציפורן. בסופו של דבר המשק הוא היום אצלנו בנוי בעיקר על פרדס, לול, רפת. יש לנו גם קצת ענפי תעשיה. נגריה, דרור פלסט. ובעיקר עבודה נעשת, משתדלים על כל פנים, נעשת עצמית. חוץ מהקטיפים בפרדס רוב בעבודה אצלנו במשק, אפשר לומר שזו עבודה עצמית".

ניקוי.webp

תמונה באדיבות יעל רוזן

בית אריזה תותים.webp

בית אריזה לתותים, תמונה באדיבות יעל רוזן

"לימים גדל גן הירק. שנה אחת הניב יבול שיא בעגבניות-עשרה טון לדונם, והעגבניות היו משובחות סוג א.א. כל יום היינו שולחים לתנובה תל-אביב ארבע מאות ארגזים, שהיו נמכרים שם בדלל (הכרזה פומבית)", מספר אריה חצרוני בספרו 'בצבת היקום'.

"הכרוז היה מכריז לא פחות מאשר על עשרה ארגזים, שהיו עומדים שורות שורות בשטח, כדי שהכרוז יוכל להראות לקונים את הסחורה. החשבונות ששלחה לנו "תנובה" היו לפי מחירי עגבניות סוג ב' ו-ג'.

יום אחד נסעתי לתנובה "להיות נוכח בדלל. עברתי במחסנים וראיתי אלפי ארגזים מסודרים בעשרות. מצאתי שמכל עשרה ארגזים השנים העליונים מכילים עגבניות משלנו והיתר הם ארגזי משקים אחרים מלאים עגבניות מסוג ב' ו-ג'.

מסתבר שבזכות שני הארגזים העליונים נמכרו יתר השמונה. אמנם שם בני-דרור יצא לתהילה אצל הירקנים - אבל רווחיהם - נעשו על חשבוננו. וטענות וכו' לא הועילו...

גם בצל ירוק שלחנו לתנובה, שהצליח אז, כנראה, בהרבה משקים, ומחירו לא שילם לנו אפילו את הוצאות ההובלה.

בהסכמת המזכירות נכנסתי למתחרה של תנובה -"בורסה" (האחים קרסו).

- מאיזה משק אתה? שאלו.

- ממשק בני-דרור.

- איזה כמות אתה יכול לשלוח מדי פעם?

- מה המחיר? שאלתי. הם נקבו מחיר גבוה פי חמישה בערך, מאשר "תנובה".

התחלנו לשלוח להם בצל בכמויות. פעם צילצלו מ"בורסה" אלי למשרד: שמענו שיש לכם עגבניות, האם אפשר לקבל מכם כמה מאות ארגזים?

- השנה אי-אפשר, עניתי.

תמורת הבצל ששלחנו ל"בורסה" אחרי השיחה הטלפונית היתה נמוכה ממחיר "תנובה"...

מוסך

מוסך הטרקטורים (כיום 'מוסך דרורים')

ב-1953 כתב וולי מכתב על התנהלות המוסך והעלה את הבעיות הצצות מ"ענף שרות בלבד".

"במוסך, שהוא אצלנו ענף שרות בלבד, קשה מאד לצין במספרים איזה שהוא הישג או כישלון, כפי שעושים זאת בכל יתר הענפים.  כמובן ישנן כמה וכמה סיבות אשר מקשות מאד להחזיק את כל מערכת המכונות שלנו במצב תקין", כותב וולי.

"א) הרמה המקצועית של העובדים, הן במוסך והן בטרקטורים, היא נמוכה מאד. במיוחד בטרקטורים מורגשת החלפת ידים העובדות מדי פעם, חבר ושהוא לאחר עמל רב ולאחר עמל רב ולאחר שגרם נזק רב לכלים ולרכוש אחר (שבירת המוצרים צינורות וכו') למד את העבודה, עוזב משום מה את ענף הטרקטורים וחבר חדש בא במקומו והקלקולים נמשכים.

הנהלת המשק חיבת במידה רבה יותר לתת את דעתה לתופעה זו ולהשתדל לשים לה קץ.

זו ולהשתדל לספח לה קץ:

ב) תנאי העבודה גרועים. המוסך שלנו כיום, בשום אופן אינו יכול לשמש מקום לתיקון כל אותן העבודות שאחנחו חייבים לבצע אותן, ואנחנו מוכרחים לחשוב מיד על בנית מוסך ומסגריה חדשים.

ג) הציוד הטכני אינו מספיק. לא פעם היה כבר מדובר על רכישת כמה כלים חדשים למסגריה שהם למעלה במידה רבה משמשים גם את המוסך. אבל הענין איך שהוא לא זז. חוץ מזה מורגשת חסרונה של מחרטה במשקנו, ישנן הרבה מאד עבודות שאפשר היה לבצען במהירות גדולה ובלי הוצאות גדולות, לו היתה לנו מחרטה קטנה. ועכשיו – ישנם עיכובים של יותר משבוע ימים, עד אשר חלק מסוים חוזר מן העיר.

ד) מחסור גדול בחלקי חלוף אורגינליים. זאת היא עובדה שאין אנו יכולים לשנות אותה. הרבה מאד כסף, עבודה וזמן משקעים ביצירת חלקים שונים; בגלל העדרם של חלקים אורגינליים.

ה) התיישנותם של כל הטרקטורים והמכונות שלנו, וכתוצאה מזה ריבוי הקלקולים

וקשיים בתיקונם. מכל האמור לעיל אפשר להבין שלמוסך הרבה בעיות, כאלה שהן אובייקטיביות ועלינו להבין אותן, וכאלה שתלויות בנו ועלינו לתקן אותן.

במוסך ישנן כמעט תמיד עבודות "בוערות", תמיד מתכוננים למשהו; לזריעת תפו"א, קציר חציר, קציר שעורה זריעת בוטנים וכו', ואם משהו אינו דופק כשורה, בוודאי שהמוסך אשם בכישלון. זה עתה אנו עומדים לפני קציר שחת, כידוע דרושים לביצוע העבודה הזאת כמה מכונות, שהן, בשילוב מתאים מבצעות את הקציר וקלקול באחת מהן מפריעה להתקדמות של כל היתר, כמובן שזו אבן מבחן רצינית לעבודה היעילה של המוסך. התנאים הטופוגרפיים הקשים של אדמותינו מביאים מדי יום ביומו קלקולים פחות או יותר רציני ורק תיקון מידי ומהלך מונע הפרעות בעבודה והפסד ניכר באיכות השחת.

אבל עוד לא הספקנו לנשום אחרי קציר השחת והנה כבר עומד לפנינו זמן הוצאת תפוח האדמה וקציר השעורה בבית ובנגב.

בינתיים על כל פנים, נראה כאילו שנצליח להשתלט יפה על כל העבודות האלה, אבל עדיין רחוקה הדרך עד הסיום ורבות ההפתעות הצפויות לנו, אבל, אם נסיים את כל עונת הקציר בהצלחה ונראה את כל היבולים מסדרים בחצר המשק, נשתתף גם אנחנו בשמחת חג גבר הקציר – אשר אני מקוה שהשנה גם נחוג אותו - ונדע שגם חלקנו רב בהצלחה ובבצוע ויעול מל כל העבודות".

כיום בהמוסך הינו מוסך משפחתי מוכר בשרון לרכבים, טרקטורים, מלגזות וטרקטורונים, בניהולו של גיורא סיריוס ובנו רועי. מירי סיריוס, מורה לשעבר, כיום מנהלת החשבונות במוסך. 

מוסך בני דרור 1995

תיעוד המוסך לטרקטורים ב-1990

דרור פלסט - יצור נרתיקי משקפיים ותכשיטים

מפעל הנרתיקים משקפים הוקם ב-1975, וכיום המקום משמש למתחם של כמה עסקים מקומיים כמו חדר כושר, אולפן ליוטיובר המפורסם אלון גרעיני וחדר תצוגה למתחם סילו של 'טורקיז'.

מתוך הדף לחבר גליון 413, יוני 1986, רשם דני לורברט: 

מול מגרש הכדור-סל, ובהמשכו של בניין אסם התערובת שהיה פעיל ותוסס עד לסוף שנות השישים, רואים אנו שוב פעילות וחדוות יצירה, אחרי 40 שנות עמל ויגע חקלאיים, קם לנו מפעל בבני - דרור: בעבר, קראו לו "גור-פלסט", בית מלאכה קטן במרתפו של בניין מגורים בעיר חולון, היה זה בית מלאכה בעל תפוקה נמוכה.

כיום, לאחר המעבר לתחום המשק והקשיים של ההתחלה, שמחים אנו לראות מפעל משגשג, באולם מרווח ועומד בראש יצרני נרתיקי המשקפיים במדינה. היום כבר מותר לפרסם, כי למה שקראו פעם "גור-פלסט", הוחלף השם והיום מוכר הוא בשמו החדש - "דרור - פלסט ". הוא נרכש בשנת 1983 מבעלות פרטית והועבר למשק במסגרת פיתוח לכיוון תעשייה.

לאחר חיפושים של שנים והשקעות של זמן : וכסף במטרה לפיתוח ענף תעשייתי בבני-דרור ולבסס את המשק, מחקלאות לתעשייה - מצאנו מפעל קטן שהיה מורכב מ4 מכונות ולידן 6 פועלות שכירות. המפעלון היה אמנם קטן, עבד ברמה מאד נמוכה ובתפוקה מאד לא יעילה של עד חמשת אלפים נרתיקי משקפיים לחודש, באיכות נמוכה, ולכן, גם קשה היה לו לעמוד בלחצים ובתחרות שבשוק האופטיקה ונאלץ להמכר. המשק רכש בית מלאכה בפרוטות, בתקוה להעלותו על פסים של רמה בינונית ומעלה. מספר הלקוחות בעת הרכישה היה כ 120, זהו רבע ממספר הלקוחות כיום, מיד עם רכישת המפעל, הוקצה לו החלק המערבי במבנה הנגרייה הישנה.

"המבנה שופץ והוכן לקליטת המכונות, ובמחצית פברואר 83, הועברו המכונות והתחלנו לארגן המפעל ולחפש דרכים לקדמו", מספר לנו מוסה, "את הידע קיבלנו מחו"ל ונאלצנו לשלוח אדם לאיטליה על-מנת ללמוד ולהעלות את רמת המפעל, הן מבחינת החומר, ממנו נייצר את נרתיקי המשקפיים, והן מבחינת דגם וטיב הנרתיק, על-כן, הוזמנו הדוגמאות והחומר מאיטליה : והתחלנו בייצור. כבר בתחילה שינינו את סגנון העבודה שהיה ונכנסנו לסיגנון הרבה יותר מאורגן ומפותח במיוחד נוכח העובדה שנתקבל מאיטליה חומר חדש ובעל טיב מעולה. הדברים קודמו והגענו לתוצרת ברמה יחסית די גבוהה, מכלול זה נתן לנו את האפשרות לחדור לשוק בצורה מסיבית, התחלנו להתפרסם ולהיות מוכרים, וכיום, מתוך כל 900 האופטיקאים הפזורים בכל רחבי המדינה - אנו נותנים שירות ל-500 בערך, מקרית - שמונה בצפון ועד לאילת בדרום. אנו מוכרים כיום בשוק, כמפעל מספר אחד בנושא נרתיקי משקפיים" אומר מוסה בגאווה, ומוסיף: "התחרות בשוק קיימת ומה שמחייב בתעשייה על-מנת להתקיים - זה הצורך המתמיד להשתכלל כדי לעמוד בהתמודדות ולצוף למעלה" בתחילה ייצרנו כ 5000 נרתיקים, היום אנו מייצרים כ 25 אלף נרתיקים לחודש, ובתרגום לכסף - המחזור האחרון היהחיובי והופיע - במאי 86, הגענו לשיא של 30 אלף נרתיקים, שהכניסו כ-31 אלף שקל ובכך עברנו את מחסום ה 20 אלף דולר מחזור בחודש אחד. מבחינת ההתפתחות בהמשך, הגענו כיום כמעט לשיא בתפוקה, אך הפיתוח נמשך, אנו מייצרים כיום כ 15 דגמים של נרתיקי-משקפיים הנחטפים בשוק המקומי, אך גם שיווקנו כ-10 אלף נרתיקים לארה"ב כנסיון ראשון שלצערינו נכשל, נשאר לנו עדיין המגזר הערבי שהוא לא בשליטתינו, אולם השאיפה גם לחדור לשם, בכך תהיה תוספת בתפוקה ומכירת המוצרים. הכוונה כיום לחפש עוד ליין (קו ייצור) אשר יכול להשתלב במסגרת המכונות הקיימות, דבר שידרוש השקעה לא גדולה (בעיקר בציוד), הדבר בטיפול ובדיקה, אך כל זאת עדיין בגדר של שאיפה לעתיד.

על שאלותי בנושא כח-אדם, ענה לי זאב: "התמסרותם של החברים והחברות, היא על רמה גבוהה, ומבחינה חברתית, התגבר המפעל על כל המכשולים והוכיח שגם השכבה הבוגרת יעילה ובמידה ויודעים לנצלה - מתקבלות התוצאות בהתאם".

המפעל מורכב מכח-אדם מבוגר, ההתחלה היתה עם חברות צעירות, שאמורות היו לתת את התנופה למפעל, אך כתוצאה מלידות בעיקר - הן פרשו, צוות העובדים במפעל מורכב בעיקרו מחברות מבוגרות ומהווה פתרון לעבודת החברה הבוגרת, עובדים גם מספר חברים אשר גם הם, רובם מהשכבה הבוגרת. אם היום צריך תוספת בכח-אדם המבוסס בעיקר על חברות - קיימות בעיות, קשה למצוא כיום את החברה המתאימה לעבודה ליד מכונה, דבר שלא מוכר לחברות, זה דורש סבלנות, עירנות, אחריות ולא מעט בריאות וכח-פיזי, על-מנת לשבת שעות רבות ולעשות את אותה הפעולה (חיתוך, לחיצה, תפירה, הלחמה ועוד) המפעל משתדל לפתור את בעיות כח-האדם בכוחות פנימיים של המשק, תוך שמירה על העיקרון שלא להעסיק כח-עבודה שכירה מבחוץ.

בנושא ההשקעות במפעל נגענו כבר קודם לכן, ומדברי מוסה, מסתבר כי אם מדברים אנו על ממדים של מפעל, המשק עדיין כמעט ולא השקיע במפעל מאומה, ונוכח המצב הכלכלי במדינה, אנו עושים תחשיב זהיר מאוד ובמידה ונגיע להשקעות, בעיקר ב"ליין" הנוסף, זה יחייב השקעה במיכון מתקדם שיתן תפוקה גדולה ויעילה יותר. כיום, יש בידינו הבטחה מן המזכירות, שאנו מקבלים גם את האולם של הנגרייה לבניין, הצמודה לאולם המפעל, וזאת לצורך הצבת ה"ליין" הנוסף והעברת מחלקות החיתוך והאכסנה. יש לציין שאנו קשורים עם מנהלת מכירות, העובדת על בסיס של 10%, המפיצה את מוצרינו ומקדמת את המכירות במפעל, אנו קשורים גם עם ה"בורסה לתכשיטים", להם אנו מספקים את כל האריזה המיועדת לתכשיטים.

לסיום - אנו מקווים להרחבת מקומו הנוכחי של המפעל, בתקוה להכפיל את התפוקה ובתקוה להיות הבלעדיים בישראל, בינתיים, יש עדיין מפעלים קטנים נוספים המייצרים נרתיקי-משקפיים, אבל זאת יעשה רק הזמן, וכמו שאמר פעם איש חכם: "אם נרצה אין זו אגדה"

נרתיקים
ענפים שונים

טרם בנית ההרחבה, כאשר היו יותר שטחים מחברי מושב, הישוב הקטן והנסתר היה לחממת עסקים פורחת! 

בימים הראשונים ההחברות הלכו לעבודות חוץ, בניקיון. המושב רכש מכונת כביסה גדולה, כדי לקבל גם כביסה מבחוץ. ליהודית חצרוני יוחד מקום במכבסה עם מכונת התפירה הפרטית שלה, לתקן את בגדי העבודה של החברים ולתפור פיג'מות לתינוקות.

בית אריזה "האורז" שארז פרי מתנובת המושב ו "משתלות דרור" שהחזיקה 20 דונם של משתלות הדרים, חברת "דרור בעלי-חיים", המאחדת את הרפת והלול עוד זכורים לותיקים מילדות ועבודה. השרידים נראים בטיולים במושב. 

מפעל הרהיטים "דרור", לימים רווירה וסופר קיד 1, מפעל הפלסטיק "דרור פלסט"- מפעל לנרטיקי משקפים, "דשא קל", חברה לגידול דשא מוכן, הצרכניה ועוד.

בתיה בן אליהו מספרת על פעילותו של אבנר, בעלה, עם המחרשה:
"רק כשבאנו בבני דרור אמרו לו תשכח מכל מה שידעת. כאן יש נהג ויש אוטו וזהו. ואתה תלך לעבוד איפה שיגידו לך.
אז הולך לעבוד איפה שאמרו לו. יום אחד בגן ירק היה צריך לחרוש עם בהמה יחידה ומחרשה עם סכין אחד. והיו שם כהנא והרצל. אחד במושכות מצליף מצליף. השני מחזיק את המחרשה שלא תיפול. והסוס לא הולך.
ואבנר עומד, כי שלחו אותו לעבוד שם. ואז הוא אומר להם אתם מוכנים לתת לי לנסות? אמרו לו "אתה לא יודע".
תנו לי לנסות. אם אני לא יודע תיקחו חזרה. אני לא אקח לכם שום דבר".
אבנר ידע שהוא יודע לנהוג. הוא היה מהנהגים הראשונים בפלמ"ח. נהג בפלמ"ח זה היה... זה היה מציאה. הוא ידע לנהוג משאית והייבר. אז הוא לקח מחרשה ביד אחת, מושכות ביד שנייה, עשה (מצקצקת בלשון) והסוס הלך.
והמחרשה חרשה.  והכל היה בסדר".
1949 חוה ולהיים ליד המכבסה.jpg

1949 חוה ולהיים ליד המכבסה

1947 לאה דיאמנט.jpg

1947 לאה דיאמנט עובדת בשדה

איזור התעשיה.jpg

איזור התעשייה של בני דרור ב-1986

1949 בניני התעשיה הראשונים  .jpg

1949 בניני התעשייה הראשונים בבני דרור

bottom of page